internet-bilgisi-logo
KONULAR    GOOGLE   FACEBOOK   TWITTER   SEO   MICROSOFT   BLOGGER   YARIŞMALAR   

Tek Kişinin Milyon Dolarlık Şirketle Rekabeti [Pinboard.in Hikayesi]



Sosyal imleme kavramına yabancı olanlar için önce küçük bir açıklama yapalım. Sosyal imleme siteleri, internet kullanıcılarının web adreslerini bir web tarayıcısında saklamak yerine web ortamında sakladığı veya çevresiyle paylaştığı yerlerdir. Daha önce burada da yazmıştım. İnternet Bilgisi takipçileriyle Türkiye'deki sosyal imleme sitelerini listelemiştik.

Şu an takip edebildiğim kadarıyla dünyada en çok bilinen sosyal imleme servisleri Delicious, Kippt, Reddit, Pinboard, Diigo ve Digg.

Pinboard bu hizmeti sunan ücretli bir sosyal imleme servisi. Bir kerelik 10,46 dolar ödeme yaptıktan sonra bu hizmetten faydalanabiliyorsunuz. Pinboard size hiçbir reklam göstermiyor ve size hızlı servis sunacağını belirtiyor. Ve daha birçok özellik/araç sunuyor. Pinboard.in sitesine üye olmasam da buradaki popüler bağlantıları da arada bir takip ederim. Daha fazlası reklama girer. Bu kadarı sanırım yeterli. :)

Gelelim Pinboard.in sitesinin hikayesine…



Pinboard sitesi 2009 yılında kuruldu; ama hikayesi 2005 yılına kadar gidiyor. Dünyaca ünlü arama devi Yahoo, sosyal imleme servisi Delicious‘ı 2005 yılında 5 milyon dolara satın alır. Aradan yıllar geçer… Yahoo’nun Delicious’ı kapatacağı söylentileri Delicious’a web sitelerini kaydeden kullanıcıları endişelendirir ve Delicious kullanıcıları kendilerine yeni bir sosyal imleme servisi aramaya başlar. Maciej Ceglowski, Delicious sitesine kaydedilen web adreslerini almak için basit bir eklenti kodlar, Delicious’ta olmayan bazı özellikleri de Pinboard sitesine ekler ve Pinboard sitesine bir hafta içinde 10 milyon link eklenir. Birkaç gün sonra Ceglowski, Pinboard.in sitesinin yıllık 6 dolar karşılında hizmet vereceğini açıklar. (Hikaye tanıdık geldi mi? Tıpkı Google'ın Reader servisini kapatacağını duyurması ve Feedly'nin yükselişi gibi.)

Ceglowski deneyimlerine göre şöyle diyor: “Onlara karşı rekabet etmek bir rüya gibi. Onların bu güzel fikri idare edemeyeceklerini biliyordum.”

Pinboard sitesi bugün 6 dilde hizmet veriyor. Yaklaşık 25.000 aktif kullanıcısı var ve her kullanıcısından bir kerelik olmak üzere 10,46 dolar ücret alıyor. Milyon dolarlık Delicious'a karşı tek kişinin mücadelesi devam ediyor…

Pinboard.in kurucusu Maciej Ceglowski’nin TIME’a verdiği röportajda “Hayalim bu tek kişilik bu projeyi devam ettirmek.” diyor.

Merak edenler için küçük bir bilgi: Yahoo’nun Delicious’u kapatacağı söylentileri doğru çıktı ve Delicious 2011 yılında YouTube’un eski kurucuları Chad Hurley ve Steve Chen ikilisine satıldı. Delicious’ta büyük çaplı yenilikler yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor.

Paylaşmak güzeldir.


2 yorum:

"Paylaşım için teşekkürler." vb. yorumlar yayınlanmamaktadır. Lütfen konu ile ilgili yorumlarınızı paylaşın.