internet-bilgisi-logo
KONULAR    GOOGLE   FACEBOOK   TWITTER   SEO   MICROSOFT   BLOGGER   YARIŞMALAR   

SEO Nedir ve Nasıl Yapılır?



SEO Nedir?


SEO, Türkçe'de arama motoru optimizasyonu için kullanılan ve İngilizcesi search engine optimization olan bir kelime grubunun kısaltması.

SEO, sitenizi arama motorlarına uygun bir hale getirerek sitenizin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırma işlemi olarak da tanımlanabilir.

SEO Nasıl Yapılır?


Arama motorlarının sitenizi anlamasına yardımcı olmak için aşağıdaki SEO'ya başlangıç seviyesindeki basit ipuçları size yardımcı olacaktır.

Yeni bir site kurdunuz ve siteniz arama motorlarında yer almıyorsa işe öncelikle sitenizi SEO'ya uygun bir şekilde optimize etmekle işe başlamalısınız. Daha sonra da Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarına sitenizi eklemeniz gerekiyor.

1) Başlık ve açıklamalar ile başlayın

Sitenizin ana sayfasının kaynak kodunda aşağıdaki gibi başlık ve açıklamalar bulunmalı. Description bölümüne yani açıklama bölümüne 160 karakter veya daha kısa benzersiz açıklama yazılmalı. (Başlık ve açıklamaların nasıl görüneceğini şuradan test edebilirsiniz.)

<title>Sitenizin başlığı</title>
<meta  name="description" content="Sitenizin açıklaması buraya gelecek"/>

Aşağıda İnternet Bilgisi'nin Google'a yansıyan başlık ve açıklaması bulunuyor. Başlık ve açıklamaların bulunduğu kod yapısının ekran görüntüsünü de hemen aşağısına ekledim:

SEO Başlık ve Açıklama


Başlık ve açıklamaların SEO açsınından doğru ve yanlış kullanımına da bir örnek verelim:

SEO nasıl olmalı?

2) Linkler kolayca okunabilir olmalı

SEO Nedir? sorusunun önemli bir parçası da web adresleridir. Alt sayfalarınız kolayca okunabilir olmalıdır.

Örneğin: Alt sayfa için www.internetbilgisi.com/prodid?12345 yerine www.internetbilgisi.com/seo-nedir-nasil-yapilir şeklinde bir adres kullanın.

3) Resimlerinize kısa ve açıklayıcı dosya adları verin

Aşağıdaki kodda "alt" özelliği resmin ne olduğunu tanımlıyor. Bu özellik arama motorları tarafından resimde ne olduğunun anlaşılmasına yardımcı olur. Sayfadaki her resmin altına kısa bir resim yazısı ekleyin. Önemli bilgileri resim yerine metin olarak girin. Bu işlem de SEO için oldukça faydalıdır.

Seo Uyumlu Resim
Yukarıda SEO uyumlu ve alt etiketi bulunan bir resim yer alıyor

4) Sitenizi arama motorlarına bildirin

Evet, sitemizde her şey istediğimiz gibiyse artık sitenizi arama motorlarına bildirebilirsiniz. Aşağıdaki linklere tıklayarak sitenizi arama motorlarına kolayca ekleyebilirsiniz.

5) Sitenizi güncel tutmaya çalışın

Web sitenizi her an açık bir iş yeri gibi düşünün. İş yerinizi 1 ay boyunca başıboş bırakmazsınız, değil mi? Sitenizde blog yazarak yeni ürünleri ve indirimleri duyurarak içeriğin güncel olmasına özen gösterin. İçerik yazarken ziyaretçilerinizin ihtiyaç duydukları bilgileri sağlayın. Tüm bunları yaparken kendinizi ziyaretçilerin yerine koyun.

SEO elbette bunlarla sınırlı değil. Bu anlatılanlar SEO için sadece bir başlangıç. Bundan sonraki blog yazılarımda da SEO'ya da yer vermeye çalışacağım. Genel anlamda SEO sabır isteyen uzun bir süreçtir sevgili okur. :) Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere...

Paylaşmak güzeldir.


15 yorum:

  1. seo nedir sorusuna başlangıç seviyesinde güzel bir cevap olmuş. teşekkürler. devamını bekleriz. :-)

    YanıtlaSil
  2. benim gibi ilkez seo ya başlayacaklar için yararlı bir kaynak. işletmeler kurumsal seo konusunda neler yapabiliriz. o konuda da bir blog yazısını bekliyorum sizlerden. selamlarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlerleyen zamanlarda özellikle işletmeler için SEO konusunda bilgi vermeye çalışacağım.

      Sil
    2. merhaba hocam. küçük işletmeler olarak seo dışında sitemizin internette bilinirliğini arttırmak iiçin neler yapabiliriz? bu konulardada bilgi verirseniz memnun oluruz.

      Sil
    3. Merhaba Hocam.

      Gözlemlediğim kadarıyla küçük işletme sahipleri öğrenmeye gerçekten çok meraklı ve bu çok güzel bir şey.

      Büyük küçük tüm işletmeler için faydalı olacağını düşündüğüm bilgileri yine buradan paylaşmaya devam edeceğim.

      İlginize teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bence bunları herkes biliyordur ama SEO'dan genel olarak bahsetmedende ayrıntılı bilgi verilmez tabikide. Konuya giriş açısından iyi. Bende ayrıntılı bilgiler isteyenlerdenim :) seo tüyolarını bekliyoruz hocam. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. seo kesinlikle sabır isteyen bir süreç. makale için teşekkür ederrim.

    YanıtlaSil
  5. www.nfsteknoloji.com adlı sitenin seo çalışmalarını sizin yazılarınız sayesinde iyileştirdik tşkler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. faydası olduysa ne mutlu. :) iyi çalışmalar

      Sil
  6. pleased to be able to learn the science of SEO here, thanks

    YanıtlaSil
  7. öncelikle çok güzel bilgiler için teşekkürler... bu anlattıklarınız bir yerden tanıdık geldi sonra hatırladım. :) https://storage.googleapis.com/support-kms-prod/SNP_3027140_tr_v0 buradaki kısa metinlere çok güzel açıklama getirmişsiniz.

    yani anlattıklarınız gerçekten google'ın istediği gibi. diğer arkadaşlara buradaki anlatılanrı uygulamasını öneririim faydası oluyor. ben de seoya yeni başladım. devamını bekleriz. takipdeyim. iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Aynen öyle. Bu kaynaktan faydalanmıştım. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  8. iki başlık bir açıklama seo değil herhalde :) bunları öğrenen arkadaşlar hemencik seo biliyorum demesin lütfen :) aynen. seo bunlarla sınırlı değil. bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. keywordslerin artık eskisi gibi önemi kalmadı. faydalı bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. nice tips and good articles... i like that

    YanıtlaSil

"Paylaşım için teşekkürler." vb. yorumlar yayınlanmamaktadır. Lütfen konu ile ilgili yorumlarınızı paylaşın.