internet-bilgisi-logo
KONULAR    GOOGLE   FACEBOOK   TWITTER   SEO   MICROSOFT   BLOGGER   YARIŞMALAR   

2023 Yılında E-Ticaret 350 Milyar TL'yi Aşacak



BKM-Logo
Türkiye’de, son 5 yılda yıllık bazda yaklaşık yüzde 50 oranında büyüme yakalayan internet üzerinden yapılan kartlı ödemeler gelişimini sürdürüyor.

Bankalararası Kart Merkezi’nin e-ticaret sektöründe, internet üzerinden yapılan kartlı ödeme verilerinin açıkladığı ve BKM Express’in bu sektöre katkılarının değerlendirildiği basın toplantısında konuşan Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko, hayat tarzının değişmesiyle birlikte ödeme sistemlerinde de alışkanlıkların değişim gösterdiğine dikkat çekti. Canko: “İnternetten alışveriş Türkiye’de hızla büyüyor. E-ticarette kartlı ödemelerin bu yılı 30 milyar TL ile kapatması öngörülüyor. 2023 yılında ise bu tutarın 350 milyar TL’yi aşması hedefleniyor. ‘2023 Nakitsiz Ödemeler” Hedefimiz’in önemli yapı taşlarından birini oluşturan internet üzerinden gerçekleştirilen kartlı alışverişlere, biz de BKM olarak Express ile katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

BKM-Toplantisi

E-ticaret’te kartlı ödemelerin rolünün değerlendirildiği basın toplantısında BKM, 2012 yılında internet üzerinden yapılan kartlı ödeme verilerini açıklarken, 2023 hedeflerini de paylaştı. Bu verilere göre:

Türkiye’de gelişimini hızla sürdürmekte olan e-ticaret sektöründe kartlı ödemelerin, 2012 yılını 157 milyon işlem adedi ve 30 milyar TL ödeme tutarı ile kapatması öngörülüyor.

2008 yılında 143 TL olan işlem başına ortalama tutarın ise 2012’de 193 TL’ye ulaşması dikkat çekiyor.

BKM’nin açıkladığı verilere göre, sektörler içinde “havayolu harcamaları”, kendi içindeki alışverişlerde internet kullanımının en yüksek olduğu sektör olarak açık ara ilk sırada yer alıyor. Havayolu harcamalarının yüzde 90 oranındaki bölümünün internet üzerinden gerçekleştiği dikkat çekiyor.

2012 yılının başından Ekim ayı sonuna kadar olan dönemde, internetten yapılan kartlı ödemelerin ilgili sektörler içindeki payının seyahat acentelerinde yüzde 44 olduğu görülüyor. Bu sektörleri yüzde 36 oranı ile sigorta, yüzde 30 ile hizmet, yüzde 23 oranı ile kulüp ve dernekler, yüzde 15 oranı ile doğrudan pazarlama ve yüzde 14 ile elektronik ve bilgisayar alımları izliyor.

BKM Express uygulamasının 2013 yılı başında, mobil platformlara da taşınacağı konusunda bilgi veren BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, sözlerine şöyle devam etti: “Bu sayede her yerden, günün her saatinde cep telefonu kullanarak e-ticaret sitelerinden kolay, hızlı ve güvenli ödeme yapmak mümkün olacak. Mobil cihazlarda, BKM Express uygulaması üzerinden para transferi de yapılacak. BKM Express, tüm akıllı telefonlarda kullanılabilecek.”

İnternet üzerinden ödeme kabul eden tüm işyerleri BKM Express uygulamasına ücretsiz başvurabiliyor. BKM Express uygulaması ile yapılan ödemelerden hiçbir ek ücret talep edilmiyor. BKM Express uygulamasını kullanan işyerlerinin bankalarla olan bütün anlaşmaları devam ediyor. BKM Express üyesi kart sahipleri ise, üye işyerlerinde ödeme yaparken işyerinin banka anlaşmasına göre peşin, taksitli ve vade farklı ödeme imkanlarından yararlanabiliyor.

BKM Express’e şu anda Akbank, Bank Asya, Finansbank, Garanti Bankası, ING Bank, TEB, İş Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası’nın banka ve kredi kartları eklenebiliyor. Yakın dönemde tüm bankaların sisteme dahil olması için çalışmalar devam ediyor.

Paylaşmak güzeldir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

"Paylaşım için teşekkürler." vb. yorumlar yayınlanmamaktadır. Lütfen konu ile ilgili yorumlarınızı paylaşın.